Kinderen

11 december 2023

MANUELE GENEESKUNDE BIJ KINDEREN (0-18jr):

Musculoskeletale / Manuele Geneeskunde is inmiddels algemeen geaccepteerd als een effectieve methode voor de behandeling van bewegingsstoornissen en musculoskeletale pijnklachten bij adolescenten en volwassenen.

Manuele Geneeskunde is echter ook een uitstekende methode om een grote verscheidenheid aan pediatrische aandoeningen te beoordelen en zo nodig te behandelen. 

Deze specialisatie wordt onderwezen via een aantal buitenlandse opleidingen voor Manuele Geneeskunde, maar is in Nederland helaas nog niet erg bekend.

INDICATIE:

Algemene indicatie voor nadere manueel geneeskundige diagnostiek en behandeling vormen “aanhoudende asymmetrie van houding en beweging en/of problemen met controle over hoofd en/of romp. Al dan niet in combinatie met vegetatieve disregulatie en afwijkende ontwikkeling van de sensomotoriek.” 

Het betreft dan voornamelijk orthopaedische afwijkingen, bewegings- en functiestoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat. Daarbij worden dan vaak een verstoorde fijne motoriek, slik-, mond- en kaakproblemen maar ook algemene ontwikkelingsstoornis en zelfs gedragsproblemen gezien.

Ouders zien dan een onrustige- of zelfs huilbaby, een dwangstand van hoofd of eenzijdige voorkeurshouding enz. Ook moeite met drinken, slikken en zelfs darmkrampjes kunnen veroorzaakt worden door Musculoskeletale disfuncties.

Bij opgroeien zijn er ook problemen met het behalen van de diverse mijlpalen, zoals het niet kunnen oprichten of bijvoorbeeld niet van rug naar buik kunnen draaien, problemen met gaan zitten of staan. 

Bij peuters, kleuters en oudere kinderen zien we ook regelmatig scoliose van de wervelkolom, heup- en bekkenproblemen. Hierdoor kunnen er problemen met lopen en staan ontstaan. Stuntelig gedrag en struikelen kunnen eveneens daardoor veroorzaakt worden. 

COMBINATIE MET ORTHOPAEDISCHE EN NEUROLOGISCHE PROBLEMATIEK:

Veel typische orthopedische aandoeningen kunnen negatief beïnvloed worden door somatische disfuncties en verholpen worden door manuele behandeling. 

Voorbeelden zijn aangeboren heup dislocatie, ziekte van Perthes of idiopathische adolescente scoliose.

Neurologisch aandoeningen bij kinderen kunnen ook baat hebben bij manuele behandelingen, omdat de bewegingsstoornissen als gevolg van een cerebrale parese kunnen zijn versterkt door extra somatische disfunctie.

DISFUNCTIES:

Als er bij manueel geneeskundig onderzoek sprake blijkt te zijn van disfuncties zijn deze doorgaans goed behandel- en omkeerbaar waardoor de waargenomen problematiek mbt houding en bewegen weer verdwijnt en hersteld. 

Het gaat daarbij om de volgende soorten disfuncties:

Segmentale disfunctie aan de wervelkolom & extremiteiten, myo-fasciale disfuncties, Schedel- en/of houdingsasymmetrie. Echter ook problemen als voortdurende onrust, slaap-waakstoornissen, voedingsproblemen en verstoorde mondmotoriek kunnen wijzen op een bestaande disfuncties. 

ZIEKETBEELDEN:

Behalve disfuncties worden ook vaak concrete ziektebeelden en klachten op het spreekuur gezien zoals: 

Sensomotorische Integratie Stoornis,  Motorische ontwikkelingsachterstand, Posttraumatische functiestoornissen, kinderhoofdpijn en duizeligheid. 

Overige indicaties zijn: klachten aan het SI-gewricht na operaties, veranderde spierspanning, pijn tijdens bewegen van bijv. rug, heupen, knieën of een beenlengteverschil enz., enz.  

Ga naar de inhoud