Arthrose

De behandeling van Arthrose bij ForceMed bestaat uit een stappenplan. Welke stappen er gezet worden hangt af van het stadium van arthrose en van het betrokken gewricht. Grofweg wordt er onderscheid gemaakt tussen ontstekingsremming/pijnbestrijding en herstel & preventie.

ONTSTEKINGSREMMING

Hiervoor bestaan verschillende medicamenten en injecties:

  • NSAID’s: in de acute fase wordt gestart met middelen als Diclofenac, Naproxen etc. ; soms icm Paracetamol
  • Cortisone injectie: als medicatie niet volstaat wordt als volgende stap een Cortisone-injecties in het gewricht toegediend,  meestal onder Echogeleide. Vaak helpt dit enige of langere tijd. Gemiddeld 3-6 maanden.
  • Hyaluronzuur-injectie: dit is de volgende stap. Hyaluronzuur is een stof welke in het gewrichtsvloeistof/kraakbeen van het gewricht voorkomt. Ratio achter deze injectie is dat het ontstekingsremmend werkt, “smeert” en het gewricht “tot rust” brengt. De wetenschappelijke evidence is niet eenduidig. Er worden resultaten geclaimd tot wel anderhalf jaar klachtenvrij zijn. Bij ForceMed gebruiken wij preparaten welke éénmalig moeten worden toegediend de z.g. “Single-shot” injecties. Eenmaal uitgewerkt kan deze herhaald worden. Voor meer informatie: zie hier
  • PRP- en APS injecties: dit is momenteel de laatste en meest veelbelovende vorm van injectie-therapie. Er wordt een éénmalige injectie toegediend van lichaamseigen witte-bloedplaatjes. Deze hebben een sterk ontstekingsremmende en regeneratief effect op het kraakbeen.

HERSTEL & PREVENTIE

  • Krachttraining en spierversterking: voor de (middel-) langer(e) termijn is dit de belangrijkste stap. Zodra de ontsteking tot is rust gekomen ( ca. 6 weken) wordt gestart met de herstelfase dmv krachttraining via het DAVID Concept (MKT). Hiervoor gebruiken wij de revalidatie apparaten van DAVID en de door ForceMed ontwikkelde trainingsprotocollen.  Het streven is een betere belastbaarheid,  spierfunctie en balans van de betrokken gewrichten/ledematen. Bijkomstigheid is een beter uitgangspunt, mocht het toch ooit tot een operatie en een nieuw gewricht komen.  Deze fase duurt gemiddeld ca. 8-10weken bij 2x/wk trainen (20-30minuten)
  • Preventie: na de herstelfase en de maximale opbouw van de spierkracht/belastbaarheid wordt ingezet op behoud van kracht en spierfunctie dmv onderhoudstraining/preventief trainen (PKT); Ons advies is 2x/wk trainen gedurende 2-30minuten.

KOSTEN & VERGOEDING:

  • Sommige behandelingen en trajecten vallen onder de MSK-zorg. Deze zorg wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket en indien de patiënt daar voor verzekerd is. Er wordt echter slechts een deel van de kosten vergoed. Helaas betekend dat voor de meeste patiënten een eigen bijdrage.
  • De kosten voor Hyaluronzuur injecties en PRP/ACP worden sowieso door zorgverzekeraars nooit (ook  niet in Ziekenhuizen enz.)  vergoed. Deze zijn dus altijd voor eigen rekening van de patiënt.
  • MKT trajecten worden bij ForceMed wel gedeclareerd vanuit de MSK-zorg. De PKT trajecten echter niet, maar er zijn verzekeraars die daar een vergoeding voor restitueren aan de patiënt.